"Jót s jól! Ebben áll a nagy titok" (Kazinczy)

Vízkezelés

Az iparban, ahol kazánokat üzemeltetnek, mindenhol szükség van vízkezelésre.

A Thermo Szerviz Kft. a kis-, közepes- és nagynyomású kazánokhoz is szállít vízkezelő berendezéseket. A vízkezelő berendezéseink automatikus működésűek, melyek a kezelőszemélyzet részéről csak időszakos felügyeletet igényelnek.
Ha egy fűtőberendezés (láthatóan) problémamentesen működik, senki nem aggódik miatta. Sokszor maga az üzemeltető sincs tisztában azzal, hogy a kazán működése gazdaságtalan, nem tudja, hogy a nem megfelelő fűtővíz kezelés miatt hatalmas többletköltségek (pl.víz- és energiaveszteség) merülnek fel. A hiányzó vagy nem szakszerűen megtervezett, illetve kivitelezett vízelőkészítő berendezések működési zavarokat eredményeznek, ezek az alábbi okokból léphetnek fel:

 • Hőtorlódásos lerakódások: a kazánoknál energiaveszteséget, valamint a lerakódás helyén hőmérsékleti túlterhelést okoz.
 • Korrózió: a korróziós károk miatt jelentősen csökken a kazánok élettartama, melynek javítása, valamint cseréje jelentős költségekkel jár.

Az ipari kazánokat általában napi 24 órában működtetik, ezért az üzemzavarok és az állásidők lehetőségét ki kell küszöbölni, illetve csökkenteni kell. Figyelembe kell venni a kazán teljesítményét és nyomását, a nyersvíz jellemzőit és a vízminőséggel szemben támasztott követelményeket (kazángyártók üzemi előírásait, valamint a kazánokra vonatkozó törvényi előírásokat- MSZ EN 12953-10). A Thermo Szerviz Kft. az Önök számára megtervezi a legoptimálisabb vízelőkészítő berendezéssort, mely megfelelő minőségű kazántápvizet állít elő a választott kazán számára.

Vízkezelés

Cégünk által ajánlott kazántápvíz előállító eljárások a következők:

Kis nyomású kazánok esetén:

 • vízlágyítás
  A víz lágyítása során a kezelendő vízben lévő a Ca++ és Mg++ ionokat  Na+ ionokra cseréljük , így  magasabb vízhőmérsékleten vízkőkiválás nem jön létre.
 • vegyszeres kondicionálás
  A vegyszeres kondicionálás során beállítjuk a kazántápvíz foszfát tartalmát, pH értékét és megfelelő oxigénmegkötő, valamint keménység stabilizáló vegyszert adagolunk a kazántápvízhez. 

Közepes és nagy nyomású kazánok esetén:

 • fordított ozmózis sótalanítás (esetleg ioncserés sótalanítás)
  A kazántápvíz előállítása fordított ozmózis technológia felhasználásával, nagyprecizitású sótalanító membránok segítségével történik. Üzem közben a berendezés a részecskeszűrés segítségével folyamatosan végzi a víz sótalanítását. A membránt károsító hatások megszüntetése a megfelelően kiválasztott és méretezett vízelőkezelő sor feladata.
 • vegyszeres kondicionálás
  A vegyszeres kondicionálás során beállítjuk a kazántápvíz  foszfát tartalmát, pH értékét és megfelelő oxigénmegkötő, valamint keménység stabilizáló vegyszert adagolunk a kazántápvízhez.

A kazántápvíz előállításhoz szükséges vízkezelősor tervezésekor forduljon hozzánk bizalommal, műszaki kollégáink segítenek a legoptimálisabb rendszer megtervezésében és kialakításában. A vízkezelő gyártáshoz kiváló minőségű alkatrészek és alapanyagok kerülnek felhasználásra, amelyek az európai országokban is a legkiválóbb minőségű termékek közé tartoznak és beváltak a magyar viszonyok között is.

Szakembereink több mint 20 éve dolgoznak a vízkezelésben. Ez idő alatt megszerzett szakértelem és tapasztalat nagymértékben hozzájárul a Thermo Szerviz Kft. sikeres működéséhez.

Cégünkről

A több mint 25 éves szakmai múlttal és tapasztalattal rendelkező Thermo Szerviz Kft. egy megbízható tüzeléstechnikai és épületgépészeti családi vállalkozás, széles spektrumú szolgáltatásokkal: tervezés, kivitelezés, javítás, karbantartás és üzemeltetés egy kézben egyesítve valamennyi hagyományos tüzelőberendezéstől az alternatív energián át a megawatt-tartományokban működő ipari berendezésekig, hőerőművekig.

Elérhetőségeink

Központ:
6729 Szeged, Szabadkai út 9/e.
Tel./Fax: 62/552-635, 552-636, 552-085
Mobil: 30/2793655
E-mail:
Térkép
Kirendeltségeink:
5600 Békéscsaba, Bartók Béla út 30.
Tel./Fax: 66/448-520
Mobil: 30/279-3663

Tanúsítványok